.widget.ContactForm { display: none; }

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ 2015:"Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΡΙΑ" (Σεμινάριο και παράσταση)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ :   «Ο αρχαίος ελληνικός μίμος ή το Δωρικό θέατρο»
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:  «Η Φαρμακεύτρια»
ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΤΩΝ «ΑΣΤΕΡΙΩΝ»

Τετάρτη 3 Ιουνίου/ Ώρα: 19.00΄μ.μ.
Σεμινάριο με τίτλο: «ο αρχαίος ελληνικός μίμος ή το Δωρικό θέατρο» (ανοιχτό)
από την κ. Χρυσή Γιάντσιου-Watrinet. (Συγγραφέας- Ερευνήτρια του Δωρικού θεάτρου)
Πλάνο Σεμιναρίου – Παράσταση  
Διάλεξη  για τον Αρχαίο Ελληνικό Μίμο (με προβολή διαφανειών) διάρκειας: 20'
Αναπαράσταση του αστικού Μίμου του Θεόκριτου : « Η Φαρμακεύτρια» διάρκειας: 40'


Συντελεστές
Ηθοποιός: Βάσσια Βασιλείου
Φωνή Δέλφη: Γρηγόρης Βαλτινός
Σκηνοθεσία: Βάσσια Βασιλείου
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Φώτα/ήχος: Γιάννης Τσούκας
Μάσκες: Δημήτρης Λαπούσης
Μακιγιάζ: Ελισσάβετ Πέτρου
Φωτογραφία: Ελλη Σασαγιάννη/ Thierry Watrinet
Έρευνα/επιμέλεια/ μετάφραση: Γιάντσιου Χρυσή

Χρυσή Γιάντσιου-Watrinet. (Συγγραφέας-Ερευνήτρια του Δωρικού θεάτρου)
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1962. Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, πτυχίο μετεκπαίδευσης. Διδάκτωρ στον τομέα LANGUES, LETTRES ET ARTS, N° 8021136, (UNIVERSITE D’AVIGNON ET DES PAYS DE VAUCLUSE, FRANCE) Υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Οργανισμού Ελασσόνας στην δεκαετία 1993-2003. Συνεργάστηκε με τον ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο μιας καμπάνιας κατά των ναρκωτικών, ανεβάζοντας το θεατρικό της έργο «Μια φορά σε μια αυλή». Διετής συνεργασία με την τέως ΔΕΠΚΑ Σερρρών τα έτη 2006-2007 στο πρόγραμμα «Συγγραφείς και Εικονογράφοι στα Σχολεία». Έχει  τιμηθεί επανειλημμένως σε ποιητικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Διάλεξη :  Ο Αρχαίος Ελληνικός Μίμος ή το Δωρικό θέατρο, είναι ένα από τα τέσσερα είδη δραματουργίας που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στον αρχαίο ελλαδικό χώρο. Είναι από τα λιγότερο γνωστά είδη, εξορισμένο από το σύγχρονο θεατρικό ενδιαφέρον- και κυριολεκτικά και δυστυχώς επισκιασμένο από τα δύο μεγάλα θεατρικά φαινόμενα (τραγωδία- κωμωδία) που έδωσε το αρχαιοελληνικό θέατρο.
Η έρευνα όμως έδειξε ότι το δωρικό θέατρο, μικρής ίσως λογοτεχνικής αλλά μεγάλης αναπαραστασιακής αξίας, προϋπήρξε, συνέχισε να υπάρχει- και μετά το τέλος της κλασσικής αττικής δραματουργίας,- ενώ η εξέλιξη της αδιάλειπτης παρουσίας του είναι το σύγχρονο θέατρο των καιρών μας. Το σεμινάριο με τίτλο: «ο αρχαίος ελληνικός μίμος ή το Δωρικό θέατρο», στοχεύει στο να παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του θεατρικού είδους τις διαφορές και τις ομοιότητες με τα κλασσικά είδη του αρχαίου θεάτρου καθώς και τους λόγους που το οδήγησαν στην αφάνεια. Εκτός από την εκπαιδευτική διάσταση, αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον και αποτελεί συνάμα πρόκληση, είναι ότι για πρώτη φορά παγκοσμίως  θα επιχειρηθεί θεατρική αναπαράσταση σε κείμενο που ανήκει στο είδος του Δωρικού Θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου