.widget.ContactForm { display: none; }

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η Πολιτισμική μας κληρονομιά, αρχή των Πανελλαδικών εξετάσεων


Γράφει, η Νάσια Δεληγιάννη









Διεθνής ημέρα των μουσείων σήμερα και παράλληλα με αυτή, έγινε και  η πρεμιέρα των πανελλαδικά  εξεταζομένων μαθημάτων, αρχής γενομένης από το μάθημα της "Νεοελληνικής Γλώσσας".
Το θέμα που καλέστηκαν να αναπτύξουν οι μαθητές ήταν η  "Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς", το οποίο βασίστηκε σε  κείμενο του Β.Λαμπρινουδάκη, , που γράφτηκε πριν από τρία χρόνια.
Ποιος είναι ο Β.Λαμπρινουδάκης

Ο κ. Λαμπρινουδάκης  είναι καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, για την βοήθειά του στην προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την καθηγητική του έδρα, συμμετέχει  σε πολλές ανασκαφές και αναδείξεις μνημείων, κυρίως στην περιοχή της Επιδαύρου.  Το συγγραφικό του έργο, αριθμεί 11 βιβλία , ενώ έχει γράψει και πάρα πολλά άρθρα, που αφορούν στην τέχνη , την αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας.
Πώς έπρεπε να "κινηθούν" οι μαθητές
Τα συνηθέστερα είδη που ζητούνται για ανάπτυξη από τους μαθητές στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας  είναι, το άρθρο, το δοκίμιο ,η επιστολή και η εισήγηση -ομιλία, όπως  και στη σημερινή εξέταση, ενώ στοιχεία που απαιτούνταν και έπρεπε να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές, βάσει του επικοινωνιακού πλαισίου που τους ζητήθηκε  , ήταν η προσφώνηση, ο πρόλογος και το κυρίως θέμα, αφού, αυτοί, θα έπρεπε να απευθυνθούν στους ακροατές που θα συμμετείχαν σε ημερίδα του Δήμου.
(πχ. "Αξιότιμοι συμπολίτες", "Κυρίες και κύριοι"  κλπ. ανάλογα με την περίσταση).
Στο ίδιο πλαίσιο απαραίτητες θεωρούνται και οι αποστροφές στο κοινό. π.χ. "Σας είναι γνωστό", "νομίζω θα συμφωνήσετε όλοι.." κλπ. ενώ βασικό στοιχείο αποτελεί και η χρήση του σωστού προσώπου. Επιπλέον, απλά ή ρητορικά ερωτήματα, δίνουν ζωντάνια στην εισήγηση.
Στον επίλογο, τονίζονται τα σημεία που θεωρούνται πιο σημαντικά, ενώ θα πρέπει να εξαχθεί και κάποιο συμπέρασμα.
Τέλος, δεν πρέπει να παραλειφθούν οι  ευχαριστίες  στους παρευρισκομένους, οι οποίοι  παρακολούθησαν την εισήγηση .

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και καλή συνέχεια στα επόμενα μαθήματα, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στο εγγύς μέλλον, έστω και αν αυτή η χώρα καταφέρνει να τα γκρεμίζει ανελλιπώς. Άλλωστε,όπως λένε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου